Betolt#&233;s...

SzakterÜleteink

MR


TÁJÉKOZTATÓ MR VIZSGÁLATRÓL PÁCIENSEK ÉS HOZZÁTARTOZÓIK RÉSZÉRE

Tisztelt páciensünk, üdvözöljük Intézetünkben!

Önt kezelőorvosa velünk történt megbeszélés alapján MR vizsgálatra utalta hozzánk. Az MR vizsgálat mágneses térben történik, nem jár sugárterheléssel. Az MR vizsgálatnak nincsen az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása. Olyan speciális vizsgálattípus, amelynek révén igen sok információt nyerhetünk a vizsgált szervekről, jelentősen segítve ezzel az Ön kezelőorvosát betegsége megállapításában és kezelése megtervezésében.

Fontos tudnivalók MR vizsgálat előtt!

Tájékoztatjuk, hogy az MR vizsgálóban nagy a mágneses térerő!
Ezért kérjük, hogy a vizsgálat előtt figyelmesen olvassa el MR tájékoztatónkat. Az MR rendszerben levő erős mágneses tér veszélyes és ellenjavalt lehet olyan személyek számára, akik bizonyos fém, elektromos, mágnesezhető vagy mechanikai implantátummal, eszközzel, tárggyal rendelkeznek. Ilyen fém-implantátumok pl.: szívritmus-szabályozó, defibrillátor, agyi vagy más aneurysmaclip, műszem, beépített hallásjavító készülék, lövedék,sörét, fémszilánk, szív műbillentyű, beépített ízületprotézis, művégtag, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót).

Terhesség

Kérjük, jelezze, ha terhes, vagy nem kizárt a terhesség lehetősége, mert ez kontraindikációt jelenthet! Fontos tudni, hogy szoptató kismamák esetén a kontrasztanyag beadását követően 48 órán belül nem szoptathat! Kontrasztanyag-, gyógyszerérzékenység: Kérjük, jelezze, ha korábban kapott már intravénás kontrasztanyagot és az bármiféle kóros reakciót váltott ki Önnél, továbbá, ha bármilyen gyógyszerre érzékeny, allergiás. Vese-, pajzsmirigy betegség: Kérjük, jelezze, amennyiben ismert vesebeteg vagy pajzsmirigykezelés alatt áll.

Vizsgálat előtti teendők

Fontos tudnia, hogy az Ön testén vagy ruháján lévő fémtárgyak zavarhatják az MR vizsgálatot és balesetet is okozhatnak. Ezért tegye le az összes fémtárgyat a kijelölt öltözőbe, mielőtt az MR vizsgálóba lép. Ilyenek: hallókészülék, jelzőkészülék, mobiltelefon, kulcsok, szemüveg, hajcsatpánt, ékszerek (test-piercing), óra, biztosítótű, gémkapocs, bankkártya, fémpénz, toll, zsebkés, körömvágó, acélvasalásos cipő, szerszámok, lazán rögzített fémtárgyak, fémdíszítésű, fémgombos vagy -cipzáras ruha, melltartó. Kérjük, szigorúan tartsa be az MR vizsgálatra előkészítő radiográfus utasításait. A betegségével összefüggő, előző vizsgálatainak eredményeit, leleteit, képeit kérjük, adja át a betegfelvételnél, ezzel diagnosztikai munkánkat segíti. A dokumentumokat a vizsgálatot követően (fénymásolás után), hiánytalanul visszakapja. Bármilyen kérdése, kérése van, bizalommal forduljon hozzánk, készséggel állunk rendelkezésére.

A vizsgálat menete

A vizsgálat előtt nyugodtan ehet-ihat. A kismedencei vizsgálat előtt közvetlenül ne menjen el WC-re. A vizsgálatra név szerint fogja szólítani a radiográfus kollegánk. Kérjük, legyen bizalommal iránta, hiszen a vizsgálat során vele fog kapcsolatot tartani és ő fogja Önt segíteni. Lényeges, hogy a teljes vizsgálat során a radiográfus által beállított pozícióból ne mozduljon el, a hangszóróból kapott utasításokat, kérjük, pontosan tartsa be. A vizsgálat időtartama a vizsgálat típusától függően 15-30 perc, melynek során az MR berendezésben, egy alagútszerű gépben fekszik, melyből a vizsgálat alatt hangos zajt lehet hallani. Biztonsága érdekében a fejénél lévő kamerával figyeljük Önt a teljes vizsgálat ideje alatt. Bármilyen problémát jelezhet felénk, és ha oka van rá, a kezében lévő jelzőgombbal megszakíthatja a vizsgálatot.

Kontrasztanyag alkalmazása

A kontrasztanyag adása a vizsgált régiótól és a feltételezett betegségtől függ. Betegségének pontosabb megállapítása érdekében szükségessé válhat kontrasztanyag vénába történő beadása, amely láthatóvá tehet számos olyan elváltozást, amely egyébként a vizsgálat során nem ábrázolódhat.
A kontrasztanyag csekély veszéllyel jár, de kiválthat allergiás tüneteket. Ilyen pl. keserű vagy fémes ízérzés, átmeneti bőrviszketés. Igen ritka a súlyosabb reakció. Ezek elhárítására fel vagyunk készülve!
Esetenként előfordulhat, hogy a vénafal gyengesége miatt a beadott kontrasztanyag a véna melletti szövetekbe jut ki és ott az érből kikerült oldat mennyiségétől függően enyhe vagy súlyosabb gyulladásos reakciót okoz. Amennyiben a fent leírt jelenségek bármelyikét észleli, kérjük, azonnal jelezze felénk! Amennyiben Önnek van ismert vesebetegsége, kérjük, a vizsgálat megkezdése előtt jelezze ezt az Önt vizsgáló radiográfusnak!

Vizsgálat utáni teendők

Tájékoztatást kap arról, hogy mi módon kapja meg Ön vagy az Ön kezelőorvosa a vizsgálati eredményt és leleteket. A vizsgálat eredményét Ön vagy törvényes képviselője veheti át meghatalmazás útján. Ettől eltérő esetben meghatalmazást szükséges kitölteni, melynek átvétele után tudjuk kiadni a vizsgálati eredményt. Kérjük, hogy a leletet saját érdekében őrizze meg és egy esetleges újabb vizsgálatnál hozza magával. Köszönjük, hogy együttműködésével megkönnyíti és segíti munkánkat, melyet az Ön gyógyulása érdekében végzünk!

Fontos tudnivalók a kezelés előtt


Hozza magával
  • Korábbi leleteit
  • Kórházi zárójelentést
  • Ultrahangos, Röntgen felvételeket

Időpontot kérek

Kérem adja meg szükséges adatait, hogy kollégánk felvegyék önnel a kapcsolatot!Elérhetőségeink
Nyitvatartás
  • Hétfő - Péntek:
    8:00 - 20:00
  • Szombat:
    Zárva
Kövess minket